İBB Meclis Başkanlığına
20 bine yakın kişinin yaşamını yitirdiği büyük Marmara depreminin üzerinden 16 yıl geçti. Bu depremin ardından 2001 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Afete Yönelik Acil Eylem Planı ile belirlenmişti. Bu plan, olası bir İstanbul depreminde halkın toplanacağı çadır kentleri, gereksinim duyulan helikopter pistlerini, itfaiye ve sağlık tesislerini park etme yasağı getirilen yollar ile toplayıcı yolları işaret eden, afet durumunda nereye-nasıl hareket edileceğini gösteren bir plandı.
Depreminin üzerinden geçen 16 yıldan sonra, İstanbul’da olası bir depremde toplanma ve çadır kurulacak alan olarak 470 nokta belirlendi. İstanbul'daki 562 cadde ve sokak ise “1.Derece Afet-Acil Ulaşım Yolu” ilan edildi. Ancak şimdilerde depremde yüzlerce kişinin hayatını kurtaracak olan o yollar otopark oldu. Bazıları İspark’a kiraya verildi.
Depremde toplanma ve çadır alanlarının büyük çoğunluğuna ise alışveriş merkezi, gökdelen ve lüks konutlar inşa edildi. Ekte toplanma alanlarının bazılarının nerelere dönüştüğünü görebilirsiniz. Örneğin; Şişli’de Trump Tower, Torun Center toplanma alanlarının üzerinde yer almaktadır. Bakırköy’deki Capacity AVM’ de Üsküdar’daki Medeniyet Üniversitesi yine Toplanma Alanları üzerindedir. Bu bağlamda aşağıdaki sorularımızın cevaplandırılması için başkanlık makamına havalesini saygılarımla arz ederim.
1- İstanbul’da 1.Derece Afet-Acil Ulaşım Yolu uygulaması halen devam etmekte midir? Yeni acil ulaşım yolları nereler olacaktır?
2- İstanbul’da yeni Deprem toplanma alanları olarak nereler belirlenmiştir? İlçe ilçe yerleri nerelerdir? Sayıları kaçtır?
3- Depreme hazırlık ile ilgili halkı bilgilendirme ve eğitme adına yapılan çalışmalar nelerdir? Halkın bundan haberi var mıdır?
4- Depremde risk oluşturacak toplu taşıma ve raylı sistemlerin hız kesme gibi erken uyarı sistemleri var mıdır? Bunların tatbikatı yapılmakta mıdır?
5- Biten ve halen devam etmekte olan Hastahane, Okul, Viyadük gibi kamu veya özel binaların yüzde kaçı depreme hazır hale getirilmiştir?