İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı binası ve Meclis Binasına Beyazıt yönüne doğru 100 metre kadar yakın mesafede olan Damat İbrahim Paşa Camii ve Külliyesi 300 yıllık tarihi eser olan Tarihi Cami ve Külliyesinin Bilal Erdoğan’ın TÜRGEV’ine kiraya verilmesine ve TÜRGEV’inde Tarihi Cami ve Külliyenin üstünü açık otopark yapılmasına göz yuman İBB Başkanı Kadir Topbaş’a sitem eden İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Dr. Hakkı Sağlam hazırladığı yazılı soru önergesini İBB Meclisinde sözlü okuyarak konuyu İBB Meclis gündemine taşıdı veİBB Başkanı Kadir Topbaş’a Sordu: “Dünya kenti İstanbul’un merkezinde İBB Başkanlığına 100metre mesafede 300 yıllık tarihi bir eserin üstüne OTOPARK yapmanın gerekçesi nedir? OTOPARK ve OTO YIKAMA işletmeleri için izin kim tarafından verilmiştir? Ruhsatları kimin adına düzenlenmiştir? 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul’a bu fotoğraf yakışıyor mu?”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2015 yılı Haziran ayı toplantılarında
Kadıköy Belediyesi ve
İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Dr. Hakkı Sağlam’ın hazırladığı İBB Meclis Başkanlığına sunduğu ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi:
Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular:
İçinde bulunduğumuz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı binası ve Meclis binasına 100 m mesafede Beyazıt yönüne doğru Kalenderhane Mahallesi Şehzadebaşı Caddesi üzerinde (arka sokağı Darülelhan Sokak) Damat İbrahim Paşa Camii ve Külliyesi bulunmaktadır. Tarihi Cami ve Külliye yaklaşık 300 yıllık tarihi bir eserdir. Cami Şehzadebaş cad No: 44 te yer almaktadır. Devamı Külliye’sinde bulunan ve esnafın kira karşılığı açtığı dükkanlar ise NO: 42-40-38–36–34–32–30–28–26-24-
22 da bulunmaktadır. Tarihi Külliye’nin üstü ise açık otopark yapılmıştır. Yani 300 yıllık tarihi yapının üstüne araba park edilmektedir.
OTO Park’ın hepinizin yakından bildiği TÜRGEV’e kiralandığı bildirilmiştir. Yaklaşık 2 yıldır bu tarihi eserin neden korunmadığı, korunması gerekirken OTOPARK yapılması iznini kimin verdiği; dayanağı, neden tahliye edilmediğini birçok defa yazılı ve sözlü olarak sormamıza rağmen cevap ve sonuç alamadık. Bu kapsamda;
1. Dünya kenti İstanbul’un merkezinde İBB Başkanlığına 100 m mesafede 300 yıllık tarihi bir eserin üstüne OTOPARK yapmanın gerekçesi nedir?
2. Bugüne kadar yapılan işlemler nelerdir?
3. Verdiğimiz yazılı ve sözlü soru önergeleri üzerine yapılan işlemler nelerdir?
4. OTOPARK ve OTO YIKAMA işletmeleri için izin kim tarafından verilmiştir? Ruhsatları kimin adına düzenlenmiştir? Tarih ve sayısı nedir? (Örneklerinin eklenmesi)
5. 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul’a bu fotoğraf yakışıyor mu?